İş Hayatında Ghosting'le Mücadele Etme Yolları

Bir ilişkide cevap vermemek gibi kaba bir davranış son yıllarda iş hayatına da girdi. Aslında hep vardı fakat artık bunun sayısı arttı. Bu yazıda size ghosting'le nasıl baş edeceğinizi anlatacağım.

In: Business Tags: #self-education Published: September 05, 2023


Selamlar Arkadaşım.

Bir ilişkide cevap vermemek gibi kaba bir davranış son yıllarda iş hayatına da girdi. Aslında hep vardı fakat artık bunun sayısı arttı. İş hayatında başarılı olmak isteyenler için yeterince problem yokmuş gibi bir de bu tarz davranış problemlerinin ve bu kaba davranışların iş dünyasına girmesi işleri daha da zor hale getiriyor. Bu yazıda size birkaç örnekle iş hayatında ghosting nedir ve bununla nasıl baş edeceğinizi anlatacağım.

 

Tolga’nın iş arama hikayesi.

Tolga bir yazılım mühendisi, bir süredir hayalini kurduğu işi arıyor. Pek çok firmaya cv’sini gönderdi. İçlerinden birisi Tolga’ya haftaya Perşembe saat 14:00’de ön görüşme için uygun olup olmadığını soran bir mail gönderdi. Tolga heyecanla mailini açtı ve hemen uygun olduğunu yazan bir cevap gönderdi. Firma da hemen Perşembe 14:00 için Microsoft Teams toplantı talebini gönderdi. Tolga ve firmanın IK ekibi yaklaşık 30dk süren çok iyi bir toplantı yaptılar. IK, toplantıdan sonra Tolga’yı teknik mülakata çağırdı, teknik mülakat da çok iyi geçmişti. IK Tolga’ya işe alım süreçlerini anlatan ve 1 hafta sonra kendilerine bir iş teklif edileceğini yazan bir mail gönderdi. Tolga mutluluktan havalara uçuyor hatta tez canlı davranıp şu ülke ekonomisinde gidip kendisine bir amerikalının/avrupalının 1,5 asgari ücretle bir türkün ise 6 asgari ücretle alabildiği Macbook Pro’lardan kredi ile satın alıyor. Aradan 1 hafta geçti, 2 hafta geçti fakat IK’dan Tolga’ya bir türlü o beklediği teklif maili gelmedi. Tolga IK’ya defalarca mail attı, hatta aradı fakat kimselere ulaşamadı. Tolga derin bir karamsarlığa gömüldü ve düşünmeye başladı “acaba ben daha önce insanlarla değil de hayaletlerle mi görüştüm?”

 

Mehmet’in işletme hikayesi.

Mehmet yerel ürünler satan bir mağaza işletmecisidir. Bir gün şirket telefonu çalar ve sektörün lider firmalarından birisi Mehmet ile partnerlik yapmak istediğini ve kendilerine bazı numuneler göndermesini ister. Mehmet numuneleri gönderir, lider firma numuneleri beğenir sonra Mehmet’i yerinde ziyaret eder. Her şey mükemmel gitmiştir. Lider firma Mehmet’in firmasından yüklü bir sipariş geçeceğini söyler ve orayı terk eder. Fakat daha sonra Lider firmadan ses çıkmaz. Mehmet bütün pozitifliği ve iyi hisleri ile  ilgili kişiyi arar ama Mehmet’in telefonlarına cevap vermez, mesajlarına dönmez. Mehmet kendine şu soruyu sorar “acaba ben yavaş yavaş kimse fark etmeden delirdim de bütün bu olanları da hayal dünyamda mı yaşadım?”

 

Böyle berbat ve kaba durumlar iş dünyasında sadece Mehmet'in ya da Tolga'nın yaşadığı bir şey değil. Bu son zamanlarda pek çok insanın başına bir ya da daha çok kez geliyor. Bu kötü durumlarla mücadele etmek için aşağıdaki basit adımları izleyebilirsiniz.

 

1) Panik yapmayın

Beklediğiniz sürede cevap gelmezse paniklemeyin bu ilk kez sizin başınıza gelmiyor. Bir süre bekleyin, belki araya giren başka ek işler olmuş olabilir ya da gündemleri değişmiş olabilir. Hemen kendinizi suçlamayın ve verdiğiniz cevapları sorgulamayın. Karşınızdaki insanın tepkisizliğinin sizin moralinizi bozmasına izin vermeyin. Evet sizi anlıyorum bu iş anlaşması işletmeniz/aileniz için önemli bir gelir kaynağı olabilir ve bu tür büyük işlerin olup olmayacağı belirsizliği sizi strese ve umutsuz bir ruh haline sokabilir. Bu ruh hali düşünce yapınızı ve daha sonra vereceğiniz cevapları negatif yönde etkileyebilir. İş dünyasında sizin hezeyanlara kapılma lüksünüz yok! Bu tür durumların olabileceğini kabul edin.

 

2) Olaylara dışardan bakmayı deneyin ve harekete geçirmenin yaratıcı bir yolunu bulun.

Bu teklife/iş görüşmesine nasıl hazırlandığınızı değerlendirin. Karşınızdakinin beklentilerini ve sizin o beklentilerin neresinde durduğunuzu anlamaya çalışın. Cevap süreçlerini hızlandıracağını düşündüğünüz bir şey varsa onları masaya yatırın. Örneğin karınızdan çok küçük bir indirim ya da daha önce söylediğinizde onları heyecanladıracak bir ürün özelliğini anlatan bir mail gönderin. iş başvurusu yapıyorsanız ve şirketin sizin ilginç bir yönünüze ihtiyacı olduğunu düşünüyorsanız bunu onlara ayrıca söyleyin. Şirketin geçen yıl yaptığı yeni yıla merhaba partisinde bir canlı konser olduğunu ve lir sanatçısının konser verdiğini gördünüz diyelim, siz de lir çalıyorsanız IK’ya “gelecek yıl yeni yıla merhaba konserinde size ben LİR çalacağım. Eşsiz programlama yeteneklerimin yanında 6 yıl lir eğitimi aldım ve sahnelere çıktım” diyin. Emin olun bir şey kaybetmezsiniz, size saçma gelebilir ama böyle bir şeyin etkisi tartışılmaz.

 

3) İşin durumunu soran nazik ve resmi takip mailleri ya da aramaları yapın.

Çok ısrarcı olmamakla birlikte bir ya da iki arama yapın ya da mail ile durumu takip edin. Hala cevap alamamışsanız üstelemeyin ve gelecekteki fırsatlara odaklanın, her zaman yaptığınız şeyleri daha iyi yapmaya çalışın

 

4) Ders alın ve önünüze bakın.

iletişiminizi gözden geçirin. Kağıdı kalemi alın ve neler yaptığınızı, süreci adım adım yazın. Hata var mı arama yapın (debug) varsa gelecek iletişiminizde yapmamak için çalışın. Bu duruma düşmemek için yapacağınız şeyleri düşünün

Başınıza gelen her kötü şey kendinizin daha iyi versiyonunu yaratmak için bir fırsattır.

Sevgi ve esenlikle kalın. Bu yazıyı arkadaşlarınızla paylaşabilir ve böylece daha çok insana ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

Hakan Altun
Son olarak bütün bunlar çözüm olmazsa Hakan Altun'dan Telefonun Başında Çaresiz Bekliyorum şarkısının da hislere tercüman olacağını düşünüyorum :) 

Benzer Yazılar

İş Hayatında Ghosting'le Mücadele Etme Yolları

Bir ilişkide cevap vermemek gibi kaba bir davranış son yıllarda iş hayatına da girdi. Aslında hep vardı fakat artık bunun sayısı arttı. Bu yazıda size ghosting'le nasıl baş edeceğinizi anlatacağım.


Yazıyı Oku November 04, 2023

Api Stratejisi Geliştirmelisiniz

Bu yazıda şirketlerin neden api stratejisi oluşturması gerektiğinden bahsedeceğim. Ayrıca temel olarak bazı kavramlara da değiniyorum.


Yazıyı Oku September 03, 2023

Yazılımcılar İçin Profesyonel Tavsiyeler

Bu yazı sadece yazılımcılar için değil aynı zamanda bir yazılımcı ile ya da yazılım şirketleri ile çalışanlar için de faydalı olabilir


Yazıyı Oku September 03, 2023