Whatsapp, Gizlilik, Telegram ve Diğer Şeyler

Whatsapp, Facebook'a ait diğer şirketlerin verilere erişme poltikasını güncelledi. Haliyle bu haber abartılı bir şekilde yayılarak insanları gereksiz bir paniğe sürüklemeyi ve internetteki pek çok kişiyi de Telegram'a geçirmeyi başardı.

In: Aktüel Tags: #teknoloji Published: January 11, 2021


Selamlar Arkadaşım.

Whatsapp, Facebook'a ait diğer şirketlerin verilere erişme poltikasını güncelledi. Haliyle bu haber abartılı bir şekilde yayılarak insanları gereksiz bir paniğe sürüklemeyi ve bugün gördüğüm kadarıyla hem internetteki hem de çevremdeki pek çok kişiyi de Telegram'a geçirmeyi başardı. Bu konuda abartılı ve sahte epey fazla içerik gördüm ama benim kanaatimce normal bir kullanıcının gizlilik konusunda çok da endişelenmemesi gerekiyor. Zaten nerede olduğunuz, kime ne yazdığınız, kiminle ne paylaştığınız gibi veriler yıllardır şirketlerin sunucularında duruyor. Yani gizlilik konusunda endişeleriniz varsa yapmanız gereken şey telefonunuzu ve internete bağlı diğer cihazları hayatınızdan tamamen çıkarmak olmalı. İnternette anonim olamazsınız.

Eğer bir ajan, çok çok çok özel bir şahıs değilseniz ya da yasa dışı bir durumunuz yoksa verilerinizin kullanımıyla ilgili endişelenmeniz gereken bir şey de pek yok. Mesela Twitter'a bakın. Bir Twitter hesabı bir ülke aleyhine suç sayılacak içerikler paylaşsa bile Twitter bu kullanıcının verilerini o ülkeyle bütün baskılara rağmen paylaşmıyor. Tabi bu kişinin hangi ülke tarafından istenildiğine göre durum değişebilir ama demek istediğim siz bu yazıyı okuyorsanız muhtemelen bir ülke için o kadar tehlikeli birisi değilsiniz. Yani endişelenmeyin.

 

Peki nasıl kendinizi güvende tutabilirsiniz?

Açıkcası kısa cevap kendinizi güvende tutamayacağınız olacak fakat yine de bir şeyler yapabilirsiniz.

  1. KVKK ve GDPR'ın size verdiği yetkileri sonuna kadar kullanmalısınız. Sürekli iletişim halinde olduğunuz şirketlerdeki veri politikalarını kontrol edin verileriniz varsa bunları sildirin.
  2. Bilmediğiniz uygulamaları, programları indirmeyin.
  3. İnternet nasıl çalışır öğrenin.
  4. Merakınıza yenilip her yere login olmayın (örneğin cia).

Güçlü bir şifre seçin, antivirüs kullanın vs gibi şeyler yazmayacağım onlar bir IT blog'unun konusu. Sizin kişisel verileriniz için temelde yapmanız gereken şey budur.

Peki verileriniz ne için kullanılıyor?

  1. Pazarlama faaliyetleri için.
  2. Teknoloji geliştirmek için (doğal dil işleme, yapay zeka eğitimi vs.).
  3. İş geliştirme için.

Aslında bilinçli bir şekilde verilerinizin kullanılmasına izin vererek bir şeylerin gelişmesine de yardımcı oluyorsunuz. 

Bugün Facebook, doğal dil işleme üstüne pek çok ürün ortaya çıkardı diğer yandan Facebook Reklamcılık Ağı dünyanın en popüler reklam ağlarından birisi haline geldi ve Facebook'un yeni hedefi sohbet programları vasıtası ile para transferini mümkün kılmak hatta daha da ileri giderek online alışveriş süreçlerini başka bir seviyeye taşımak.

Verilerinizin kullanımı konusunda bazı yerli şirketlerin Facebook ve Google'a nazaran daha az etik davranabileceği ve bu konuda daha aç davranacaklarını da eklemeliyim. Yani kişisel verilerimi koruyayım diye yerel uygulama tercih ederseniz fişlenmek, segmente edilmek gibi diğer tehlikeler size daha yakın olacaktır. Çünkü bizim verileri kullanabilmek için ne yerel bir yapay zeka programımız var ne de ülkece çıkardığımız bir reklamcılık ağımız var. Kuvvetle muhtemel verilerin çok daha acımazsızca kullanılacaktır.

Normal bir kullanıcıysanız Facebook'un ya da Google'ın veri politikalarındaki değişiklik hayatınızda bir şey değiştirmeyecektir.

Endişesiz bir gün diliyorum.

Benzer Yazılar

Deliliği durdurmak, mesele sadece bir şeyleri farklı yapmakla ilgili değil.

Hayatınızın bir noktasında mutlaka bir sonuca ulaşmak için tekrar tekrar aynı şeyleri yaptığınız ve ...


Yazıyı Oku January 23, 2024

İş Hayatında Ghosting'le Mücadele Etme Yolları

Bir ilişkide cevap vermemek gibi kaba bir davranış son yıllarda iş hayatına da girdi. Aslında hep vardı fakat artık bunun sayısı arttı. Bu yazıda size ghosting'le nasıl baş edeceğinizi anlatacağım.


Yazıyı Oku November 04, 2023

Dağınık Kafayı Toplamak, Sokaklar, Çöpler ve Diğer Şeyler

Bazen bütün işler üst üste gelir. İşler kapına öyle bir yığılır ki bu karmaşadan nasıl çıkacağını bulmak için işleri kafanda önceliklendirmeye çalışırsın.


Yazıyı Oku September 03, 2023