Dünya Ekonomik Forumu'nun araştırmalarına göre, gelecekte en hızlı büyüyecek meslekler arasında yine yazılımla ilgili işler başı çekiyor. Peki, neden hala birçok kişi yapay zekanın yazılımcıları tamamen devre dışı bırakacağına "bebeksi bir saflıkla" inanıyor?
Bu inanışın arkasında yatan sebepler basit aslında: Bugün yazılımla ilgisi olmayan bir iş alanı neredeyse kalmadı.
Yazılım geliştiricilere erişmek ve onları bünyede tutmak büyük bir zorluk, bununla birlikte doğru ürün geliştirme vizyonuna ve bilgisine sahip olmak da bir o kadar önemli.
Yani sadece yazılım talebini karşılamak ya da yetenekli geliştiricileri host etmek yeterli değil; aynı zamanda ürün geliştirebilecek bir zihniyete sahip olmak gerekiyor.
Bu da bizi kaçınılmaz olarak daha fazla öğrenme ve sürekli gelişme ihtiyacına yönlendiriyor, ki bu süreç bazen sancılı olabiliyor.
Yazılım, şirketlerin ve insanların temel ihtiyaçları haline gelmişken, bir kahramanın çıkıp birkaç prompt yazarak mucizevi bir ürün sunmasını beklemek, tatlı bir rüyadan öteye geçemiyor.
Yapay zekanın yazılımcıları bitirme beklentisi, yazılıma harcanan maliyetlerin geri dönüşünü tam olarak ölçememekten kaynaklanıyor.
Bir yazılım ürününe yapılan yatırım gerçekten beklenen değeri sunuyor mu? Bu sorunun cevabı her zaman net değil ve birçok karar verici için belirsiz kalıyor.
Neye sahip olmanız gerektiği ile ilgili size bir bilgi vereyim.
Hayatta iki tür şeye sahip olursunuz:
1) varlıklar
2) yükümlülükler
Varlıklar size değer katar, yükümlülükler ise sizden bir şeyler alır ve ne getireceği belirsizdir.
Daha basit bir örnekle açıklamak gerekirse, bir ev sahibi olmak varlık, çocuk sahibi olmak ise yükümlülüktür.
O halde sahip olmayı düşündüğünüz yazılım ürünleri sizin için bir varlık mı, yoksa yükümlülük mü? Eğer bir varlıksa, yatırımı yapın. Değilse, tekrar düşünün.
Future of Jobs Report 2025: These are the fastest growing and declining jobs | World Economic Forum
Stratejik notlarımı e-posta ile alın.
Çeyrek bazlı, seçilmiş içerikler.
Benzer Yazılar
Mimari ve Strateji Sahasından: Seo artık bir optimizasyon konusu değil, dijital varlık inşa etme konusu.
Her şeyi doğru yaptığınız halde (Search Console temiz, sayfalar index’li, teknik SEO kusursuz) neden arama sonuçlarında hâlâ geridesiniz? Ve sizden teknik olarak daha zayıf görünen bir rakip, nasıl oluyor da sizi geçiyor?
Yapay Zeka Kapışmasında Bizlerin ve Türkiye'nin Pozisyonu
Yapay zeka dünyası tarihin en hızlı hiper-rekabet dönemine girmiş durumda. Google ve OpenAI’ın peş peşe yayınladığı modeller sektörü heyecanla sallarken, asıl sorulması gereken kritik soru şu: Kazananı kim olacak ve biz bu oyunda nerede duracağız?
Google da çöker
Bugün Google çöktü, saatlerce kimse maillerine hatta Youtube'a dahi erişemedi. Bu çökme bende bir takım düşünceleri tetikledi. İşte düşündüklerim.